Stellenbosch

26 september 2012 - Stellenbosch, Zuid-Afrika

Stellenbosch is prachtig, oud, een tikje braaf, en draait om twee dingen: de gerenommeerde universiteit die hier zit, en wijn. Zoals ik in een eerder stukje al een beetje uit de doeken deed is het het oudste stadje buiten Kaapstad, en daarop laten ze zichzelf hier ook voorstaan.

In de stad is de zo typerende Kaapse bouwstijl overal aanwezig: alle huizen hebben een Nederlands aandoende klokgevel, maar de huizen zijn lager en uitgebreider (ruimte genoeg) en hebben witgepleisterde muren. De stijl gaat terug op de tijd dat er aan de Kaap een steeds grotere groep vrije Europese burgers ontstond (veel Nederlanders, maar bijvoorbeeld ook veel Duitsers), die losjes naar Europees voorbeeld, en gebruikmakend van de materialen die aan de Kaap voorhanden waren, een geheel eigen stijl van bouwen, meubelmaken etc. ontwikkelen. Ook toen de Nederlanders de macht over de Kaapkolonie verloren en de Engelsen de vlag hesen boven Kaapstad, bleven die vrijburgers hier gewoon zitten, en ontwikkelde de Kaapse stijl zich gewoon verder.

De meeste interessante dingen die je hier kunt zien gaan terug op deze erfenis - een openluchtmuseum bestaande uit verschillende in stijl ingerichte huizen van rond 1700 tot aan het eind van de 19e eeuw. Een beetje kneuterig, zoals sommige kleine openluchtmusea in Nederland, maar wel zeer goed gedaan. Het leven van de VOC-hotemetoten en de rijke vrijburgers die hier drie eeuwen geleden de boel bevolkten komt erg dichtbij.

Oude VOC-kruithuisKerk in Kaapse stijlHuizen in Kaapse stijl

Hetzelfde geldt als je de stad uitgaat: sommige van de wijnboerderijen zijn al in bedrjif sinds 1685, letterlijk vanaf het moment dat de eerste wijngaarden hier geplant werden. Belangrijk in het in cultuur brengen van het gebied waren ongeveer 200 Hugenoten die hier belandden, en die zich vestigden op een plek die vanwege hun aanwezigheid later Franschhoek zou komen te heten. Ook zij stortten zich op de wijnproductie, in een mediterraan klimaat maar aan de andere kant van de wereld, en tussen de meest bizarre bergen.

BosschendalBosschendal

Bij het bezoeken van deze boerderijen word je overigens wel geacht wat van de wijn die daar gemaakt wordt te proeven, hetgeen een tour langs enkele van zulke boerderijen een  hachelijke aangelegenheid maakt.

Morgenochtend vroeg verder, naar Mosselbaai, een stuk ten oosten van Stellenbosch aan de kust.

1. Floris:
    27 september 2012
    hachelijk? Was je met de auto? (leuke verhalen, ik wil er ook heen!)
  2. Willem,:
    Hoi Tristan,

leuke stukjes!
    Nu je daar toch bent en als je nog een tip wil voor leuke boeken over ZA die je daar kan kopen, kan ik Allister Sparks: the mind of SA en Hermann Giliomee: The Afrikaners biography of a people aanbevelen.
  3. Tristan Mostert:
    27 september 2012
    Ha Floris, nee ik hoefde niet zelf te rijden maar het werd toch... hachelijk, nou ja misschien is zwaar een beter woord. Noest doordrinken zeg maar. Willem: dank! Ik heb een heel verlanglijstje maar het is me opgevallen dat boeken hier extreem duur zijn. Wel zit er naast de hostel waar ik morgen weer heen ga een zeer goede boekwinkel dus ik hou mijn ogen open. En anders lees ik ze thuis.
  4. Peter:
    28 september 2012
    Smullen van jouw verhalen! Voor als je naar de Karoo gaat:
    Dreambirds: The Strange History of the Ostrich in Fashion, Food, and Fortune by Rob Nixon.